Monday, February 13, 2017

Wat is narcistisch misbruik? - JASMIJN

Bron: JASMIJN

Narcistisch misbruik, ook wel emotioneel misbruik of psychische mishandeling, is psychisch geweld dat jouw zelfvertrouwen volledig afbreekt en een gigantisch minderwaardigheidscomplex ervoor in de plaats brengt.
 
Zowel narcisten als borderliners zetten narcistisch misbruik in: beiden stellen zichzelf centraal en hun veeleisende gedrag legt een enorme psychische druk op jou als partner of kind. Met gaslighting als hulpmiddel weten ze jou zo geleidelijk en subtiel te manipuleren dat je steeds zwakker en uiteindelijk helemaal verstrikt raakt en ondanks alles bij hen blijft. Om het extra verwarrend te maken, wordt dit verdoezeld door het (openlijke maar vaker verborgen) gemene gedrag af te wisselen met lieve gebaren.
 
Juist vanwege dit sluipende en gemengde karakter kan het iedereen overkomen, en merk je pas dat het goed mis is wanneer het al te laat is. Hoe moet je je verdedigen als je verdediging is afgebroken? En waarom zou je je nog verdedigen als je inmiddels jezelf niet meer de moeite waard vindt?

Lees hier het volledige artikel: Klik hier

No comments:

Post a Comment