Monday, December 12, 2016

Eindejaarsperiode 2016

Beste ouder,
Beste hulpverlener,

De eindejaarsperiode is weer aangebroken. Dagen worden niet alleen kouder, maar ook korter, niet bepaald de meest vrolijke periode. Velen onder ons gaan gebukt onder het maatschappelijk trauma wat ouderverstoting noemt. Velen onder ons ervaren deze periode als een zeer moeilijke periode omwille van het feit dat ze die vaak zonder hun eigen kinderen moeten doorbrengen. Een periode die normaal gepaard gaat met cadeau'tjes, met etentjes en feestjes bij familie en vrienden.

Hoewel in Belgie sommige professionele hulpverleners er alles aan doen om de term ouderverstoting te vervangen door "contactbreuk", zoals men griep vervangt door "ziek" zijn. Blijven ouders zich verzamelen rond een problematiek waarbij ze door hun eigen kind(eren) worden verstoten en niet meer zien, zonder dat hiervoor een geldige reden is.

Dit jaar is de Facebook groep: "ouders tegen ouderverstoting" uitgegroeid tot een groep met meer dan 1770 leden in zowel Belgie en Nederland, meer en meer ouders.

Maar er is hoop, vooral in Belgie. Als vandaag een minister een rechterlijke uitspraak naast zich neerlegd staat heel het land in rep en roer. Als 1 ouder een omgangsregeling over het eigen kind niet naleefd. Gebeurd er in Belgie NIETS!!! 
Niet 1 keer, maar enkele honderden keren per jaar gebeurd dit in Belgie (en ook in Nederland), ook als er dwangsommen worden opgelegd, worden die zelden uitgevoerd.



Vandaag lanceer ik dan ook een online prikbord, waarop ouders een boodschap kunnen achterlaten voor die kinderen waarmee ze geen contact meer hebben, zowel anoniem als met naam en toe naam.
We gebruiken deze boodschappen om tijdens de kerstperiode even stil te staan bij de problematiek van ouderverstoting en oudervervreemding. Wie doet er mee?

** Klik hier **

No comments:

Post a Comment