Wednesday, October 19, 2016

Bemiddeling krijgt een volwaardige plaats binnen justitie - Min. Koen Geens

Bron: Persbericht Min. Justitie

Minister van Justitie, Koen Geens, trapte deze ochtend de Mediation week af. De Minister stelde reeds in zijn justitieplan dat er meer moest ingezet worden op bemiddeling omdat een bemiddelde oplossing de verzoening van de partijen impliceert. Zo komt hij met concrete voorstellen om de keuze voor bemiddeling te promoten. Mensen die een aanbod tot bemiddeling weigeren zouden hun beslissing moeten motiveren en ze kunnen hierover ondervraagd worden. Daarnaast wil de minister de drempel tot bemiddeling verlagen en de betrokken partijen beter en sneller informeren over de mogelijkheden die ze hebben om het geschil op te lossen. De minister wil het beroep van bemiddelaar opwaarderen en beschermen, en de structuur en opdracht van de federale bemiddelingscommissie moderniseren.

Wanneer verschillende partners voor het oplossen van een geschil in dialoog gaan in plaats van meteen de betrokkenheid van een rechter te eisen, is de bemiddelde oplossing meer gedragen. De uitkomst is hier immers een compromis van de verschillende partijen, en geen opgelegde maatregel door een rechter. Bemiddeling leidt tot evenwichtige en duurzame oplossingen voor tegenstrijdige belangen.

Een betere begeleiding en informatieverstrekking zal de drempel voor burgers verlagen om voor bemiddeling te kiezen.

Uit cijfers van de bemiddelingsbarometer van 2016 blijkt dat bemiddeling in de lift zit. Zo merken we op dat er 17% meer bemiddelingen in 2015 waren in vergelijking met 2013. Dit kan nog echter nog veel beter. De federale Bemiddelingscommissie wil in de Mediation week (van 17 tot 21 oktober) de aandacht vestigen op bemiddeling.

Minister van Justitie Koen Geens: “Ik wil bemiddeling een volwaardige plaats geven binnen justitie. Bemiddeling als vorm van oplossingstraject moet ondersteund worden. Met stimulansen op diverse domeinen wil ik hier dan ook werk van maken. De betrokken partijen moeten alternatieven van geschillenoplossing kennen en de drempel hier naartoe moet verlaagd worden.

No comments:

Post a Comment